O zdravilnosti češenj

Češnja, to prečudovito drevo, ki nas očara že v zgodnji pomladi s prelepimi belimi cvetovi in obdari s prvim sadjem, s sladkimi rdečimi plodovi v zgodnjem poletju, ima neprecenljive zdravilne moči za telo in duha človeka.
Češnjevo drevo, naj bi po zapisih Plinija v Evropo prinesel rimski vojskovodja Lucij Licinij Lukul. Iz besede Cerasus (kraj ob Črnem morju, od koder je vojskovodja prinesel češnjevo drevo), je nastala izpeljanka za besedo češnja Ceresia.
Sveže češnje so prvi spomladanski sadeži, ki napolnijo in obogatijo naše telo z neprecenljivimi in koristnimi sestavinami, ki jih naše telo po dolgem zimskem obdobju nujno potrebuje. Ti prelepi in zdravilni sadeži, iz družine koščičastega sadja, dokazano pomagajo proti različnim boleznim, saj vsebujejo mnogo antioksidantov, ki so zaviralci procesov staranja v organizmu, bioflavonoide, železo, melatonin ter so bogat vir vitaminov (C, A, B1, B2, B6).
Po znanstvenih raziskavah imajo sestavine v češnjah proti rakave učinke, upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo poškodbe mišic pri telesni vadbi, pomagajo pri preprečevanju bolezni srca ter izboljšujejo spanec.
Prav tako vsebujejo kalij, kalcij in magnezij, ki so nujno potrebne sestavine za zdrav razvoj otrok.
Zdravilnost češenj izvira že iz daljnih časov. Ljudsko zdravilstvo že od nekdaj ceni in uporablja zdravilnost češnje, sadeža, ki ugodno vpliva na črevesje, črevesno floro in pomaga pri razstrupljanju črevesja. S češnjevo zdravilno kuro, se organizem prečisti in osveži. Hkrati pa uživanje češenj ugodno vpliva tudi pri žolčnih težavah.
Češnje, ti sladki aromatični sadeži, vsebujejo veliko vode in nič maščob, zato so priljubljen sadež pri uravnavanju telesne teže, saj pomagajo pri odvajanju vode iz organizma.
Naše ekološke češnje vam povrnejo moč po telesni in duševni izčrpanosti.


ZDRAVILNA ČEŠNJEVA KURA PROTI FIZIČNI IN PSIHIČNI IZČRPANOSTI:

3 krat / dan pojesti 2 ali 3 »pesti« svežih ekoloških češenj

(1 pest…približno 100 g svežih eko češenj)